Miért van szüksége egy kisvállalkozásnak saját honlapra?

Az internetes jelenlét, például egy saját  honlap és a közösségi média több módon hozzásegít a vállalkozás sikeréhez.

Termékünk, szolgáltatásunk szinte minden jellemzője odavarázsolható a vásárlók és partnereink szeme elé, akik így gyors és pontos döntést hozhatnak: ez kell nekik! A gyorsaság pedig kardinális szempont, mivel az idő pénz.

Napjainkban egyre többen, főként az ifjabb generáció nem foglalkozik az elavult újsághirdetéssel, telefonkönyvvel. Amikor keresnek valamit, egyből az internethez, Facebookhoz fordulnak. Nem véletlenül, hiszen így változatos, nekik készített információkhoz jutnak bárhol, bármikor. Ez az egyik oka annak, hogy a jó online jelenlét ma már az üzleti tevékenységünk egyik legfontosabb támogatója. Fontos még, hogy a honlap vagy a Facebook oldal a célcsoportunk igényeihez, vágyaihoz igazítható és éjjel-nappal elér hozzájuk. Az internet világában ráadásul nem csak néhány szóval és egy fakó képpel mutatkozhatunk be: annyi fényképet, leírást, akár videót használhatunk, amennyit csak akarunk.

Az okostelefonok, tabletek elterjedésével ügyfeleink bárhonnan elérnek minket, amikor akarnak – de csak akkor, ha mi is ott vagyunk nekik! A modern weboldalak ezért alkalmazkodnak a felhasználók eszközeihez.

A jó honlap használatának könnyűsége nem csupán eladja a terméket vagy szolgáltatást, de reklámereje is van. Egy linket sokkal könnyebb elküldeni vagy megosztani az ismerősöknek, barátoknak, szomszédoknak, mint egy szórólapot vagy egy magazint.

A vállalkozás jó működéséhez persze nem csak vevők kellenek, hanem a beszállítóinkkal, partnereinkkel fenntartott jó üzleti kapcsolatok is. Az online jelenlét ehhez is nélkülözhetetlen. A honlapon vagy a közösségi oldalakon keresztül tájékoztathatjuk meglévő vagy leendő partnereinket terveinkről, igényeinkről, és meggyőzhetjük őket, hogy érdemes nekik velünk üzletelni.

Egy reszponzív weboldal már önmagában versenyelőnyt biztosít, hiszen a magyar kis- és közepes vállalkozások 65%-ának nincs honlapja (és ezek között is sok elavult, korszerűtlen nehezen használható oldal van). A KKV-k marketingtevékenységének adatai a Deloitte feltörekvő középvállalkozásokkal foglalkozó kutatásából származnak – 42. oldal).